COTTON

Katoen is een natuurlijke vezel die groeit uit de zaden van de katoenplant. Bij ideale weersomstandigheden van 200 vorstvrije dagen en 500 mm regenval per jaar, barsten de vruchtenschalen van de plant open en zijn de witte katoenpluizen zichtbaar. Nadat de oogst gezuiverd is van pitten en bladeren worden de grove katoenbalen gerold tot fijne bollen en gesponnen tot garen. Katoen heeft een sterke slijtvastheid en is daarom een duurzame stof, ook heeft het een relatief lage elasticiteit dat ervoor zorgt dat het gemakkelijker kreukt. Door het grote aantal positieve eigenschappen en verschillende toepassingsmogelijkheden is katoen de meest gebruikte plantaardige vezel in de textielproductie.

Katoen kan gemakkelijk gewassen worden in de wasmachine of met een specifieke vlekkenverwijderaar rechtstreeks op de vlek behandeld worden.

Katoen is over het algemeen bestand tegen zware wasbehandelingen, omdat de stof goed tegen hitte kan. Wassen kan dus met gemak, maar houd er rekening mee dat kleding door veel te wassen sneller slijt, valer wordt en afneemt in kleurintensiteit na iedere wasbeurt.

Machinewas
Stel de temperatuur van de wasmachine bij de eerste wasbeurten niet hoger in dan 30°C. Wanneer je katoenen kleding voor het eerst wast, kan het kleur afgeven. 
 
Drogen van katoen
Katoen is gevoelig voor verkleuring door de zon. Laat katoen niet in direct zonlicht drogen. Gebruik je een wasdroger; voorkom dan slijtage door de was binnenstebuiten in de droger te doen en stel de temperatuur niet te hoog in.

Strijken van katoen

Katoen kan goed tegen hitte en kan heet gestreken worden. Stevige blouses van 100% katoen kunnen bijvoorbeeld op maximaal 200°C gestreken worden. Gemixte stoffen, zoals katoen met polyester en fijne katoenen worden op een temperatuur van maximaal 110°C gestreken.