LINEN

Linnen is een plantaardige vezel die zich bevindt in de stengel van de vlasplant, een gewas dat groeit op koelere plaatsen. Na het oogsten wordt het vlas op het veld gedroogd, ontdaan van zaden en blootgesteld aan vocht om de vezels te scheiden van het stro. Korte vezels worden gebruikt voor het spinnen van grove garens en de langste vezels leveren het fijnste linnengaren. Linnen wordt vooral gebruikt tijdens onze hoog zomer collecties. 

Linnen kan gemakkelijk worden gewassen. Linnen kreukt vrij snel en kan tijdens het dragen uitlopen. Na het wassen krijgt linnen zijn oorspronkelijke vorm terug. Mochten er vlekken komen op linnen items dan kan je deze gewoon wassen. Indien deze vlekken er niet uit gaan, los dan 100 gram borax op in kokend water. Verdun deze oplossing met koud water tot 6 liter en laat het linnen hierin een nacht weken. Gebruik in geen enkel geval bleekmiddel: dit tast de vezels aan waardoor de kleur verandert.

Machinewas
Linnen kan gewoon worden gewassen in de machine. Houd een temperatuur aan van 30°C. Volg bij het wassen van linnen altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

Handwas
Linnen met contrasterende kleuren of een dessin kan doorlopen. Dat risico wordt kleiner als je het kledingstuk de eerste paar wasbeurten op de hand wast in lauwwarm water van maximaal 30°C. Gebruik weinig vloeibaar wasmiddel en voeg 1 dl natuurazijn toe; dat houdt de kleuren beter vast. Laat bij handwas het kledingstuk nooit in het water staan.
 
Drogen van linnen
Na dat je het linnen kledingstuk gewassen hebt, is het goed om het linnen kledingstuk voorzichtig in model te trekken. Doe linnen niet in de centrifuge of de droogtrommel, aangezien dit vezel snel beschadigd. Leg linnen nooit te nat te drogen, maar rol het in een handdoek om overtollig vocht te verwijderen.
 
Strijken van linnen
Strijk linnen in nog iets vochtige toestand met het strijkijzer op de hoogste stand.