VISCOSE 

Een groot deel van onze collectie bestaat uit het materiaal viscose. Viscose is een semi-organische stof, die qua uiterlijk veel op zijde lijkt. Viscose is makkelijk te behandelen, maar moet gewassen worden op lage temperatuur. Houd er wel rekening mee dat viscose een natuurlijke waskrimp heeft van 4-8%. De gekrompen viscose kan na het wassen worden terug gestreken naar de oorspronkelijke vorm. 

Vlekken in viscose kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Gebruik het wasmiddel rechtstreeks op de vlek en spoel handmatig uit of was het kledingstuk in de wasmachine.

Machinewas
Viscose kan gewassen worden op een maximale temperatuur van 30ºC. Was viscose op een wol- of zijdewasprogramma en gebruik hierbij neutrale zeep of wolwasmiddel. Doe het kledingstuk binnenstebuiten in een waszakje om wrijving te voorkomen.

Handwas
Viscose kan met de hand worden gewassen op een maximale temperatuur van 30°C. In natte toestand halveert de sterkte van de vezel. Viscose mag niet door wrijven of borstelen worden schoongemaakt. 

Drogen van viscose
Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort of helemaal niet te centrifugeren. Doe viscose niet in de droogtrommel, omdat het kan krimpen. Liggend drogen is aan te bevelen: rol het kledingstuk in een handdoek en hang het daarna uitgerold weer uit.

Strijken van viscose
Als je kledingstukken van viscose wil strijken, helpt het als de stof nog redelijk vochtig is. Stel het strijkijzer niet in op de hoogste stand, daar is viscose niet tegen bestand. Op deze manier kan je ook de gekrompen viscose weer terug strijken naar de oorspronkelijke vorm. Om te voorkomen dat de stof gaat glimmen kun je viscose het beste aan de binnenkant van het kledingstuk strijken.